Na het (gelukkig wat latere) ontbijt weer snel naar de Rijschool, omkleden en gereed maken voor het vertrek naar de lunchlocatie. Ditmaal in kostuum. We aten in de studentenmensa, en het smaakte ons uitstekend. Bij die lunch bleek dat inmiddels ook de door Lieneke getipte Franse groep Les Bitous aanwezig was. Daarmee waren nu alle groepen aanwezig, inclusief de 4 Belgische groepen die meededen: Reuzegom, ’t Havermeuleke, Carpevento en de kindergroep ’t Rozemarijntje.

 

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     

Volgende punt op de agenda was de parade door de winkelstraten van Leuven. Daar was het best druk, en alle groepen kregen veel belangstelling van het publiek. De groepen kregen namelijk paarsgewijs een plek aangewezen in een winkelstraat om afwisselend daar enkele dansen te tonen. Na elke dans was er luid applaus van het aanwezige publiek. En gelukkig was het -in tegenstelling tot de voorspellingen-  droog, en soms zelfs even zonnig…

 

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 

Daarna gingen we met alle groepen naar het schitterende Leuvense stadhuis. Eventjes een klein beetje opwarmen!

Op het voorplein van het Stadhuis traden alle groepen op met een voorstellinkje van 5 minuten. Daar was zeer veel publiek bij aanwezig, met de burgemeester en zijn schepenen (= wethouders) op de trappen van het stadhuis.

 

 
     
 
     
 
Twee van onze gidsen Marijs en Eline
 
In gesprek met Herwig
 
Vendelkunstgroep Carpevento
   
 
Meguva Litouwen
   
 
Reuzegom en 't Havermeuleke
   

 
Culemborg Nederland
   
 
Les Bitouts Frankrijk
   
 
Krakowiacy Polen
   
 
't Havermeuleke Leuven
   
 
     

 

Een reden waarom het ook zo druk was, was dat er daarna een traditie volgde waar de Leuvense kinderen erg naar uitkijken: de Paaseierworp. Daarbij gooien de burgemeester, zijn schepenen en hun dames grote hoeveelheden (circa 90 kilo, verdeeld over heeeeel veel eitjes) paaseieren naar de kinderen op het plein voor het stadhuis. Het was leuk om al die kinderen rond te zien rennen en te proberen om zoveel mogelijk eitjes te scoren. Vroeger werden die eieren vanuit de toren van het stadhuis gegooid, maar er zijn toen diverse mensen hard op hun hoofd geraakt en één keer heeft iemand zelfs zo’n eitje in zijn oog gekregen. Om die reden gebeurt dat nu vanaf de trappen beneden…
Wat wel erg leuk was om te zien, was dat er tussen al die kleintjes die achter elk eitje aanrenden, ook één jongetje helemaal stilstond met een tasje in zijn handen. Hij hoopte kennelijk dat er vanaf het bordes eitjes rechtstreeks in dat tasje gegooid zouden worden.... Enkele Oriëntse dames vonden dat wel heel aandoenlijk.

 

 
     
 
     

Daarna maakten we met alle groepen nog een paradetje door de Leuvense straten en vervolgens weer naar het gemeentehuis.

 

 
     
 
     

In het Stadhuis begon het officiële gedeelte, waarbij we werden toegesproken door Dirk Vansina, de Schepen van Feestelijkheden (ja, die hebben ze daar echt!!!)en door de voorzitter van de Paasfeesten Guido Meynckens. Ook Herwig Van der Velde sprak alle gasten toe. Daarna boden alle groepen geschenken aan aan die Schepen en aan alle overige groepen.
En toen konden we genieten van een aantal soorten Leuvens bier, wat na al dat geloop en gesta, natuurlijk wel heel lekker was. En bij bier horen natuurlijk chips, die in grote bakken werden aangevoerd. Een prachtige combinatie, en door de sfeervolle zaal en de geanimeerde gesprekken, werd het een hele gezellige receptie. Dat het intussen buiten pijpenstelen regende, deed niemand pijn. Tegen zessen moesten we richting Rijschool, en ook nu waren de weergoden weer op onze hand: het was namelijk weer droog.

 

 
     
 
     
 

 

En toen konden we genieten van een aantal soorten Leuvens bier, wat na al dat geloop en gesta, natuurlijk wel heel lekker was. En bij bier horen natuurlijk chips, die in grote bakken werden aangevoerd. Een prachtige combinatie, en door de sfeervolle zaal en de geanimeerde gesprekken, werd het een hele gezellige receptie. Dat het intussen buiten pijpenstelen regende, deed niemand pijn. Tegen zessen moesten we richting Rijschool, en ook nu waren de weergoden weer op onze hand: het was namelijk weer droog.

 

 

In de Rijschool was inmiddels een uitstekend buffet ingericht, waar we flink van gegeten hebben. Het orkest en Petra, Hein, Mijco en Heleen moesten, voordat zij mochten eten, eerst nog even de finaledans van maandag oefenen.

 
     
 
     
 
     

 

Tegen 20 uur kwamen de andere volksdansliefhebbers binnen, waarmee de zaal uiteindelijk grotendeels gevuld raakte. Ook Ineke van Jan was weer aanwezig, zij logeerde met een vriendin in de jeugdherberg zodat ze van de zijlijn het festival ook mee kon maken. Vanaf 20 uur werd er gevolksdanst, de Kolom (een leuke Vlaamse wisseldans in paren) werd aangeleerd voor de volgende dag. Elk van de groepen verzorgde een workshop met enkele dansen uit hun eigen land, waar door heel wat bezoekers aan mee werd gedaan.  Petra en Hein hebben iedereen de Boanupstekker, de Beukenwals én zelfs de Valse Zeeman aangeleerd.

 

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     

Tussendoor werden ook nog even de gastgezinnen in de bloemen gezet om hen aldus te danken voor hun gastvrijheid.
Tegen middernacht waren de meeste volksdansers opgehaald door hun gastgezinnen, waarna het podium tot tegen twee uur werd bevolkt door dansgrage jeugd die op wat modernere muziek uit hun dansbol gingen.

 

 

Omkleden en uitzoeken wat er allemaal mee moet en hoe is het programma van de volgende dagen??